Saturday, October 16, 2010

Mexikói csirke/ Mexican chicken


Amikor jóízűen falatoztam a frissen elkészített mexikói csirkéből, akkor jutott eszembe, hogy ezt megoszthatnám másokkal is, had élvezze az ízeket más is... ekkor született meg ennek a blognak az ötlete. Ezért ez az első recept amit közzéteszek. Eredetileg egy Lajos Mari recept (99 Szárnyasétel könyv, 17. oldal), de íme ahogy én készítem:

HOZZÁVALÓK 2 FŐRE:
- 2 egész csirkecomb (általában annyiszor egész csirkecomb kell, ahány adagot szeretnénk)
- fél fej hagyma
- 2 ek (=evőkanál) mustár, 2 ek méz, 4 ek ketchup, bazsalikom, rozmaring, néhány szem borókabogyó
- rizs (körülbelül 1 decis pohárban 1 adag nyers rizs fér el, tehát 2 "decinyi" az 2 adag)
- fagyasztott, apróra vágott vegyes zöldség / kukorica
- só, bors, olívaolaj

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 70 perc

NEHÉZSÉGI FOK: közepesen nehéz

A csirkecombokat megmossuk, megpucoljuk, ha tollszárak maradtak volna még a bőrön. Egy kevés olajra apróra vágott hagymát teszünk, üvegesre pároljuk, kevés sót, borsot szórunk rá, és a csirkecombokat hirtelen nagylángon sütjük pár percig mindkét oldalán, majd felengedjük kevés vízzel (úgy, hogy még ne lepje el a csirkét), és kislángon pároljuk a csirkét 30-40 percig.

Míg párolódik a csirke, összekeverjük a mártást. Ízléstől függően kell a mártás mennyiségét elkészíteni, én sokkal szeretem, úgyhogy bőven csinálok. 2 egész csirkecombhoz a következőkből készítem: 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál méz, 4 evőkanál ketchup, bazsalikom, rozmaring és összetört borókabogyó (ha nincs őrölt, akkor egy konyharuhába csavarunk pár szemet, és kloppfolóval vagy kalapáccsal durvára törjük). A ketchup vagy a mustár lehet csípős is, ha valaki úgy szereti. Jól összekeverjük a mártást.

Ha puha a csirke, akkor egy tepsibe tesszük, rákenjük/ ráöntjük a mártást, és előmelegített sütőben közepes tűzön (180 fok) ropogósra sütjük. Ez körülbelül 20-30 percet alatt van meg.

Amíg a csirke a sütőben sül elkészítjük a köretet. Én kukoricás vagy zöldséges rizzsel ajánlom. A rizst sós, olívaolajos vízben puhára főzzük. Közben egy teflonban apróra vágott zöldségeket, vagy kukoricát párolunk. Én olívaolajon vagy margarinon szeretem megpárolni a zöldségeket. Minden közértben árulnak fagyasztott kevert, apróra vágott zöldségeket. Én ezzel szeretek főzni ha rizsbe keverem, mert ugyan nem olyan finom, mint a friss, de sokkal egyszerűbben és hamarabb elkészíthetjük. Mindössze 5 perc alatt megpuhul a teflonban. Ha megpuhult, akkor ráöntjük a megfőzött rizst, kicsit megpirítjuk, összekeverjük, és kész is. Ha csak kukoricával készítjük, akkor lehet konzerv kukoricát használni, és a teflonba kis tejszínen párolni. Ez esetben viszont ne keverjük össze a rizzsel a kukoricát, mert a rizs masszává állna össze a tejszín levétől.

Ha minden készen van, akkor kivesszük a sütőből a csirkét, és a zöldséges rizzsel/ kukoricával tálaljuk.

Megjegyzés, hogy nemcsak csirkecombból lehet készíteni, hanem bármilyen szárnyashúsból (például csirkeszárny, pulykamell stb.)

ÉLETMÓD TIPP:
Krumplival is finom, de a rizs táplálóbb és kevesebb szénhidrátot tartalmaz, így egészségesebb. Ráadásul ha krumplival, főleg olajban sült krumplival esszük ebédünket, akkor sokkal gyakrabban fordul elő az ebéd utáni "holtpont", vagyis a sokak által jól ismert állapot, amikor ránk tör a fáradság, és szundikálnánk egyet.

No comments:

Post a Comment