Monday, October 18, 2010

Csirkepaprikás/ Chicken paprikas

Egyik kedvenc magyaros ételem, ezért ha külföldön főzök, mindig csirkepaprikást készítek. Ajánlom mindenkinek, mert ezt minden külföldi imádni fogja (máraki ehet húst)...

HOZZÁVALÓK 4 főre:
- 4 egész csirkecomb (esetleg helyette 2 egész csirkemell)
- 1 hagyma
- 1 kis pohár tejföl
- só, bors, pirospaprika
- 1 paradicsom, 1 TVpaprika
- liszt
- krumpli (1 nagy/ fő vagy 2 közepes/ fő)
- olaj

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 70 perc

NEHÉZSÉGI FOK: közepesen nehéz

A csirkecombokat megmossuk, megpucoljuk; a hagymát apróra felvágjuk, majd egy lábos aljára olajat öntünk, amin üvegesre pároljuk a hagymát addig, amíg puha nem lesz, de vigyázunk, hogy ne égjen le. A csirkecombok minden oldalát nagylángon hirtelen lepirítjuk. Ez azért jó, mert így több zsír sül ki a csirkéből, amiben később fő majd a csirke, és zamatosabb, puhább lesz a hús.
(Legalábbis én így tudom.)
Ha a csirke széle kicsit sült (1-2 percet), színe kicsit sötétebb lett, alacsonyabbra vesszük a lángot, és jó alaposan szórunk pirospaprikát, majd sót, kevés borsot a csirkéhez. Alacsony lángon 1-2 percet kevergetjük a fűszereket, hogy az olajban feloldódjanak, majd felöntjük vízzel a lábost, úgyhogy, hogy a csirkéket még teljesen ne lepje el, hozzáadjuk a megmosott paradicsomot, paprikát, és 30-40 percig fedő alatt megfőzzük a csirkét.

Közben köretet készítünk: én zsíros krumplival vagy hagymás törtkrumplival szoktam csinálni. A krumplit megpucoljuk, megmossuk, felkockázzuk, és bő sós vízben kb 20 percen át puhára főzzük. Zsíros krumplihoz ezután csak egy nagy teflonban kevés olajon, nagylángon átpirítjuk. Ha van otthon, akkor petrezselyemmel megszórhatjuk.
Hagymás törtkrumplihoz egy erős villával vagy krumplinyomóval durvára törjük a krumplit, egy teflonban felcsíkozott fél hagymát lassú tűzön pirítunk, majd kicsit adunk hozzá a csirke levéből, és az egészet a krumplihoz öntjük, végül összekeverjük.

A csirkét ha puha, akkor pedig behabarjuk a tejföllel. Hogy sűrűbb legyen a szaft, a tejfölt összekeverjük 4-5 evőkanál liszttel egy tálban teljesen csomómentesre. Majd pedig nem rögtön hozzáöntjük a csirkéhez, mert akkor is csomós lesz a liszt, hanem a tejfölös - lisztes tálhoz folyamatosan a csirke levéből kanalanként adagolunk szaftot, és kevergetjük. Amikor már elég folyós és meleg a tejfölös szósz, akkor már hozzáönthetjük az egészet a csirkéhez. Még 5 percet főzzük, és kész is.

Savanyúsággal, üveges uborkával, vagy akár salátával/ paradicsommal/ uborkával is nagyon finom.

No comments:

Post a Comment