Saturday, October 16, 2010

Guacamole avagy avokádókrém


A mexikói csirke után témába vág a guacamole, ami egy mexikói ételkülönlegesség, tulajdonképpen egy szósz/ mártás. Nagyon finom előételként tortilla chips-szel egy házibuliban, vagy vendégségben. Csak ügyeljünk arra, hogy a tortilla chips ne legyen ízesített, csak sózott, különben elveszik a guacamole finom íze.
TIPP: a Lidl-ben árulják a képen látható sózott tortilla chipset.

HOZZÁVALÓK:
- 1 puha, de még nem rohadt avokádó (a héjának a színe sötétzöld legyen)
- 1 kávéskanál mustár
- 1 nagy érett, puha paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 perc

NEHÉZSÉGI FOK: könnyű

Az avokádót meghámozzuk, darabokra vágjuk egy tálban. A paradicsomot ha tudjuk lehámozzuk, ha nem, az sem baj, ha rajta hagyjuk a héját, de mindenképpen olyan apró kockákra / darabokra vágjuk, amilyenre csak tudjuk, majd hozzáöntjük az avokádóhoz. A fokhagymát megpucoljuk, és fokhagymanyomóval belenyomjuk az avokádó mellé a tálba. Sót, borsot és a kevés mustárt is hozzáadjuk, majd egy erős villával vagy krumplinyomóval összetörjük, összekeverjük az egészet, amíg egységes masszát nem kapunk. Kevés időre a hűtőbe tesszük, majd tortilla chips-szel vagy pirítóssal tálaljuk.

Változat: ízlés szerint apróra vágott lilahagymát is elkeverhetünk a masszában. Így kicsit más lesz a mártás íze, de így is nagyon finom lesz.
Ha pedig valakinek túl "erős" az íze, akkor egy kis tejföllel vagy joghurttal lehet lazítani.

No comments:

Post a Comment